Teeifuka USA   TEEIFUKA IS NOODKREET Teeifuka Suriname

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


 Startpagina

 

Vakantie in het binnenland van Suriname combineren met ontwikkelingswerk

 

Via stichting Teeifuka kan je in het boven Suriname gebied genieten van zomerse temperaturen tussen 26 en 40 graden het hele jaar door. Je gaat genieten van de flora en fauna van het adembenemende Amazonewoud. Je helpt zelf een rivierboot over watervallen en

 

 stroomversnellingen trekken. Ga bijvoorbeeld met een meester jager het oerwoud in om te jagen; trektochten door de jungle maken; zelf een kamp helpen opzetten; overnachten in een hangmat onder de prachtige sterrenhemel tussen bomen; vissen in de rivier.

 

Maar je kunt ook deelnemen aan het dagelijkse leven van de Marrons; gezellig bij het kampvuur genieten van traditionele zang en dans van de lokale bevolking. Verder kostgrond helpen bewerken, gewassen uit de kostgrond halen, afwassen in de rivier doen, rijst stampen, bereiden van cassavebrood en nader kennis maken met de Saamaka bevolking.

 

Teeifuka wil jou in contact laten komen met de Marrons van de Saamaka stam in het boven Suriname gebied. Je kan van de culturele en natuurlijke hoogtepunten van het binnenland van Suriname genieten. Voor veel mensen is Suriname gelijk aan Paramaribo.

De binnenstad van Paramaribo is niet eens groter dan Harderwijk en als u bedenkt dat Suriname 4 keer zo groot is als Nederland, dan is

buiten Paramaribo heel veel te beleven

 

Wij van stichting Teeifuka proberen vanuit Harderwijk mensen in Nederland te interesseren om naar het boven Suriname gebied te gaan om onder de lokale bevolking te vertoeven. Je gaat daar niet al toerist maar als een “ontdekkingsreiziger”. Vergeet daarom jouw drukke agenda en ga genieten van de natuur.

 

Als je dit alles in Suriname wil meemaken, maakt contact met ons. Ook voor mensen die al in Suriname (Paramaribo) zijn en op een speciale manier kennis met het binnenland willen maken, kunnen we iets betekenen. U wordt gekoppeld aan onze speciale gids in Paramaribo. In Paramaribo bereid je samen met onze gids jouw reis naar het boven Suriname gebied.

 

Contactgegevens Suriname: De heer Muree Jabini en de heer Eddy Lugard ; T: + 597 8529626 of + 597 8508627;

Adres Badoellaweg 26, Ephraimzegen, Paramaribo; E: tfksur@teeifuka.nl

 

Je gaat met een vrachtauto, de Jumbo van Paramaribo naar Atjoni (de rivier aanmeerplaats) waar je op een rivier boot overstapt om vervolgens over de rivier naar Nieuw Aurora verder te reizen. Deze reis duurt ruim 4 uur met de auto en 1,5 uur op de rivier. Er is ook een mogelijkheid om vanaf het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo met een vliegtuigje naar het vliegveldje – Ladoani – bij Nieuw Aurora te reizen. Onze mensen helpen jou hiermee.

In Nieuw Aurora verblijf je in het Teeifuka  vakantiehuis /vakantie bungalow /vakantie verblijf dat nu als pilot daar gebouwd is. Het gaat om een vakantiehuisje van 4 slaapkamers, toilet, badkamer, keuken en een veranda. Je kan zelf kiezen om in een bed of in een hangmat te slapen. Omdat de mensen in het binnenland van Suriname buiten wonen, kunnen er makkelijk maximaal 8 mensen in de hut verblijven. Achter het vakantieverblijf is een speelveld, waar je samen met de lokale bevolking typische Marronsporten zoals Djoel, Dyonbofutu en Apani kan beoefenen. Je kan in het huis zelf koken en afwassen.

                                                                             

Maar wij adviseren om gebruik van onze huishoudelijke ondersteuning te maken. Onze twee dames kunnen koken, thee en koffie zetten, vaatwassen en eventueel kleren wassen. In Nieuw Aurora kan je kennis met het dorpshoofd (burgemeester) en zijn bestuur maken. In het dorp kan ook wild (vlees) gekocht worden, als die behoefte er is, maar dat is afhankelijk van jagers die onregelmatig jagen en de periode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het dorp kan je op zondag naar de kerk gaan. Daar wordt vaak mededelingen gedaan over zaken die het totale dorp aangaan. De medische post Ladoani kan je ook bezoeken en er kan contact hiervoor met de hoofdverpleegkundige worden gemaakt speciaal om mee te lopen om te zien hoe er daar gewerkt wordt.

 

Verder kan je met vrouwen mee naar hun kostgronden gaan, je kan  in de rivier baden (zwemmen), je kan ook gaan vissen in de rivier. Als er een groep van meer dan 5 mensen is kan ook geponst worden. In de kreek of een zijtak van de rivier wordt plantaardige bedwelmmiddel opgelost of gegooid, waardoor de vissen bedwelmen zodat je ze kan vangen. Dit heet Ndeku of ponzen.

 

Verder kan je rustig onder de bomen op het Tasimeh kreekstrand tot rust komen. Omdat Suriname heel warm is, bruin je ook in de schaduw. Liggen onder de felle zon is daar niet eens nodig en af te raden. Er is ook de mogelijkheid om een wandeling van 30 minuten te maken naar Gunzi, een andere dorp waar een radiostation staat die regionaal uitzendt. Verder is in Gunzi een toeristenkamp waar men ook een hut kan boeken. Er kan ook een boottrip naar Guyaba gemaakt worden. Guyaba is het grootste dorp van het gebied en de boottrip duurt ongeveer 45 minuten.

Voor groepen van meer dan 6 mensen kan ook een reis worden georganiseerd naar Asindoopo en Tapawata. Asindoopo is de hoofdplaats van het gebied en daar zetelt het grootopperhoofd, de gaama van de Saamakastam. De Tapawatra waterval ligt bij de samenvloeiing van de Pikilio en de Gaanlio. Hier kan je genieten van een lekkere picknick en een natuurlijk bruisbad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere zaken die belangrijk zijn:
- Neem bijvoorbeeld een zaklantaarn met reserve batterijen; iets als bescherming tegen regen, stof en zon; lange broek en hemd met lange mouwen; bad-  en handdoeken; goede loopschoenen en badslippers; toiletartikelen; zwemkleding; zonnebrandolie; insecten afweermiddel; vrijetijdskleding; fototoestel of videocamera.                                                  

                 

Je moet in Nederland zelf jouw reis naar Paramaribo boeken. KLM - www.klm.nl en de Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM) - www.slm.nl

vliegen op Suriname. Een ticket kost (februari 2011) in het laagseizoen vanaf 760,- en in het hoogseizoen vanaf € 1220,-. Onze stichting kan u hierbij adviseren. Voor reizen naar Suriname heb je een visum nodig. De kosten zijn vanaf € 36,-. Informatie hierover vindt je op: http://www.consulaatsuriname.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=29.

Verder moet je je laten inentingen; DTP wordt aanbevolen, Gele koorts wordt aanbevolen, soms verplicht, Hepatitis wordt aanbevolen, malaria tabletten worden aanbevolen bij langer dan 2 dagen verblijf in het binnenland. De kosten zijn gemiddeld € 180,- zie: http://www.vaccinatiesopreis.nl/kosten/

 

Omschrijving kosten in Suriname per week

Bedrag (€)

 

 

Vaste individuele kosten

 

Verblijfkosten/kamer bij Muree Jabini of in het Kannaimisihuis in Paramaribo p/d/p/p € 20,- 

140

Transport auto retour Paramaribo - Atjoni á € 20 per rit p/p

40

Transport boot retour Atjoni - Nieuw Aurora á € 20,00 per rit p/p

40

Bagage kosten totaal in de auto en boot voor een standaard bezoek

20

Vakantiehuis in Nieuw Aurora all in: ontbijt, lunch, warmeten, frisdrank, water p/d á € 25,-

 175

Totale vaste kosten

415

 

 

Individuele keuzekosten

 

Bij Muree Jabini: ontbijt, lunch, warmeten, frisdrank, water p/d á € 15

105

Overige activiteiten in het gebied €10,- per activiteit naar keuze

15

Individuele keuzekosten

120

 

 

Eenmalige kosten per delegatie

 

Transport auto retour Paramaribo - Atjoni á € 40,00 voor de gids

40

Transport retour boot Atjoni - Nieuw Aurora á € 40 voor de gids

40

Onkosten vergoeding gids voor begeleiden naar en in het binnenland voor 7 dagen á € 20,00

140

Gasbom voor het koken

25

Brandstof voor stroomvoorziening, één liter per uur á € 1,50 / week / 8 u. p/d

84

Logie, inclusief schoonmaak en overige huishoudelijke ondersteuning per week

90

Totale eenmalige kosten per gezelschap / delegatie

419

 

Toelichting op de kosten indicatie:

 

In het laagseizoen zullen de kosten (all in) inclusief ticket, verblijf, inenting in totaal € 2000,- zijn en in het hoogseizoen zal dat rond de € 2700,- zijn.

 

De vaste individuele kosten zijn kosten die men per persoon zo ie zo maakt. Logieskosten bij Muree zijn € 20,- voor een persoon en

€ 30,- (2 x € 15,-) per 2 personen. Het gaat om gebruikmaking van slaapkamers, water, elektra, internet en gas om te koken (telefoon niet inbegrepen). De logiekosten bij guesthouses, hotels en appartementen zijn minimaal € 35,- p/p/p/n.

 

De individueel keuze kosten zijn kosten voor consumptie. Als je zelf jouw boodschappen doet en zelf kookt, kan je zelf bepalen hoeveel je uitgeeft. Maar je kan ook kiezen om de gids de boodschappen te laten doen en hij zorgt dat alles in huis wordt gehaald. In Nieuw Aurora zijn er geen winkel waar je gewoon jouw boodschappen kan doen. Daarom is het goed om zeker consumptie /etenswaren voor een week te kopen om naar het binnenland mee te nemen. De gids kan inschatten hoeveel nodig is en wekelijks kan dan de rest uit Paramaribo via de stichting komen. 

 

De eenmalige delegatiekosten zijn kosten die men per delegatie kwijt is. Het maakt niet uit of je alleen gaat of met 8 personen.

 

SPECIFIEKE INFO

Mensen die hun vakantie in het binnenland van Suriname willen combineren met een stukje ontwikkelingswerk of studenten die stage gaan lopen, kunnen in Paramaribo bij Muree Jabini of het Kannaimisihuis verblijven: telefoonnummers is: + 597 8529626 /+5978508627 /+ 597 482621. 

Adres Badoellaweg 26 in de wijk Ephraimzegen, Paramaribo, in eigen kamers.

Van J.A. Pengel luchthaven (Zanderij) wordt je door de stichting opgehaald. De kosten zijn € 30,- per rit.

 

Muree Jabini is voorzitter van Teeifuka Suriname en hij heeft in zijn huis twee kamer gereserveerd voor gasten. In het Kannaimisihuis dat dit jaar wordt afgebouwd kan je ook verblijven. De kamers zijn 3 m bij 3 m en kunnen op slot. Voor het verblijven moet men voor het gebruiken van water, licht, de kamer, eten en drinken een financiële bijdrage leveren. Deze financiële bijdrage wordt in Suriname voldaan. Men kan ook kiezen in een hotel of guesthouse te verblijven. Teeifuka Suriname kan ook hierin bemiddelen en of reservering doen.

Als je stadstrips of andere dingen in Paramaribo wil doen, moet je dat doorgeven aan de stichting.

 

Informatie over guesthouses, hotels en appartementen: 

1.      http://www.guesthouse-kolibrie.com

2.      http://www.famiri.com

3.      http://www.surinameholidays.nl

4.      http://www.hotelscombined.com/City/Paramaribo.htm

5.      http://www.guesthouse-amice.sr/index.php

 

Je kan niet van Nederland direct naar het binnenland vertrekken. Het is daarom goed om minimaal twee nachten in Paramaribo te verblijven, en daarna naar het binnenland te gaan. In het boven Suriname gebied zijn er geen supermarkten, dus zal je in Paramaribo inkopen moeten doen: rijst, vlees, drinken, groenten en vlees, blikkenwaren, suiker, kookvet, specerijen,  water, een gasbom om te koken en eventueel brandstof voor de stroomgenerator, etc. 

 

Een medewerker van onze stichting gaat als gids met je mee naar het binnenland. Ook kan hij jou in Paramaribo wegwijs maken. Hij zal je ook helpen met het aankopen van levensmiddelen voor het binnenland. 

 

Je kan in het vakantiehuis in Nieuw Aurora zelf koken maar we hebben twee dames die in de huishouding kunnen helpen. Eten is relatief goedkoop in Suriname. In Paramaribo zijn er heel veel eethuisjes waar je buitenshuis kan te eten. Gemiddeld kost een afhaalmaaltijd € 5,00.

 

Gremio is de beheerder van onze accommodaties in Nieuw Aurora. Je maakt kennismaken met de voorschoolse activiteiten begeleidsters, Magaly, Muyadi en Shirley. Er is ook een mogelijkheid om contact te leggen met een paar leerkrachten van de basisschool en gezondheidswerkers van de medische post.

 

Als je toch met een vliegtuig terug naar Paramaribo wil gaan, zal Gremio dat voor je regelen. Je kan pas de dag van vertrek naar Paramaribo “ZEKER” weten dat je kan vertrekken. Er is voor 'toeristen' een speciaal (duur) tarief. Dit tarief kan je in Suriname via Teeifuka Suriname bij de vliegveldmedewerker in Nieuw Aurora opvragen.

 

 

Harderwijk, 09 maart 2011, Stichting Teeifuka

terug naar boven


Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK,  T: +31651111299 / +5977526573/ +5978529626; E: info@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461 - © Copyright Lugard