TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

Berichtgevingen over het overlijden van Marron grootopperhoofd Jan Levi

 

Granman Jan Levi overleden

door Fenny Zandgrond, 23/08/2008

Paramaribo - Groot-opperhoofd Jan Levi der Paramaccaners is donderdag in het Diakonessenhuis te Paramaribo overleden. De granman werd 88 jaar. Zijn gezondheidstoestand was enige tijd afwisselend slecht en aan de beterende hand.
In 2005 werd hij in Paramaribo aan zijn ogen geopereerd, terwijl zijn fysieke conditie ook zwak was. Een jaar later vertrok hij naar Cuba waar hij ook behandeld is aan zijn gezichtsvermogen. Levi zetelde te Langa Tabiki in de Marowijnerivier.  Districtscommissaris Raymond Landbrug van Sipaliwini zegt niet lang met Levi gewerkt te hebben, daar hij pas anderhalf jaar geleden is aangesteld over het district. Hij herinnert zich een prettige samenwerking met de granman, die hij een rustig en bescheiden man noemt.
 
Marroncultuurkenner Cyriel Eersteling legt desgevraagd uit dat de stamoudsten nu bij elkaar moeten komen om te bepalen wanneer, hoelang en waar de rouwvisite gehouden zal worden. Hoogstwaarschijnlijk start de eerste krutu vandaag al, wanneer de ede-kaptens en kaptens te Langa Tabiki zijn aangekomen. Levi was lid van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname en bij de uitvaartrites zal rekening gehouden worden met de christelijke achtergrond van de overledene.
 
Ook de dag van begrafenis wordt door vooraanstaanden van de stam geprikt. Eersteling verwacht dat dit niet lang op zich zal laten wachten, vanwege de christelijke religie die het merendeel van de Paramaccaanse stam aanhangt. Hij herinnert zich dat de voorganger van Levi, wijlen granman Cornelis Forster, binnen twee weken na zijn dood is begraven op de lokale begraafplaats van de EBGS. Ook verwacht Eersteling niet dat er zich taferelen rondom de opvolging zullen voordoen bij de Paramaccaners. Informeel is bij de familie reeds bekend wie de volgende granman wordt, maar deze zal naar de geldende traditionele procedures later bekend worden gemaakt. Zeker is, dat de opvolger in de moederlijn van de overledene moet worden gezocht.-.

 

                     Groot-opperhoofd Jan Levi

 

Begrafenis granman Jan Levi op 27 september

door Erna Aviankoi, 16/09/2008

Paramaribo - Grootopperhoofd Jan Levi der Paramaccaners wordt op 27 september begraven op Langa Tabiki. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.
Het besluit is afgelopen zaterdag genomen door het traditioneel gezag van dat gebied. “De datum is bewust gekozen. Als je de begrafenis uitstelt tot en met oktober zit je met de school. Maar je wilt mensen ook niet te lang afhouden van reguliere bezigheden”, weet kapitein Asaitie Adam van het dorp Nason. De afgelopen weken zijn verschillende data genoemd, wat nog meer verwarring bracht.
Nu kunnen velen zich voorbereiden op een traditionele en waardige begrafenis voor de granman. Ondertussen bereidt de gemeenschap zich voor om alles tegen die tijd gereed te krijgen. Er komen tenten en sanitaire voorzieningen voor gasten en de benodigde drank en voeding moet worden ingekocht. Momenteel wordt het graf van de granman gedolven. Volgens Armand Amekang, bestuursambtenaar, komt er een kelder.
De overheid heeft het afgelopen weekend de eerste partij goederen en bouwmaterialen gestuurd naar Langa Tabiki in verband met de begrafenis van de granman. Een drie ton pick-up met onder meer eten, voedsel, materiaal voor de kelder en gastenverblijf werd uitgeladen op het vasteland aan de overkant van het dorp. “Deze week zullen wij zeker nog een pick-up met voedsel brengen en het aanvullende  bouwmateriaal”, zegt Jozef Amautan, lid van de commissie die de begrafenis vanuit Paramaribo in goede banen helpt leiden.
Volgens Amautan hebben relevante marronorganisaties waaronder de Vereniging van Twaalf Lo's en vertegenwoordigers van verschillende stammen zich al aangemeld. “Maar vanuit de overheid is het nog niet duidelijk wie zich allemaal zullen aanmelden. Misschien zal een deel ook op eigen houtje gaan.” Wat de organisatie in het dorp betreft, zegt het commissielid dat de plaatselijke gemeenschap al voor een belangrijk deel zaken in orde heeft.
Levi overleed op 21 augustus onverwacht op 88-jarige leeftijd. Hij was dagen daarvoor opgenomen in het Diakonessenhuis. Jan Levi werd in 1993 gekozen tot granman en behoorde tot de Antoosi-lo. Hij volgde Cornelis Zacharia Forster op die in 1991 overleed.-.

 

Traditionele eer voor granman Jan Levi
Tekst: Erna Aviankoi, 16/09/2008

Paramaribo - Op Langa Tabiki ligt het lijk van granman Jan Levi al ruim twee weken opgebaard in het plaatselijke kee-osu (weenhuis; een open tent waarin de ceremoniën met een lijk verricht worden...red).
Het dorp ademt deze dagen een geest van gemoedelijkheid, saamhorigheid en bedrijvigheid, maar bovenal een opmerkelijke plichtsgetrouwe rust uit. Wie het dorp binnenloopt, zal het niet gauw opvallen dat de grote leider van het gebied van de Paramaccaners het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld.
Toch is de droefheid snijdend. Traditionele leiders van de Paramaccaners, dorpelingen (klein en groot) en andere businengees (binnenlandbewoners) snappen dat niets als voorheen is. Contrasten die outsiders niet makkelijk zullen kunnen vatten.
 Op verschillende plaatsen zitten mensen in groepjes gezellig bij elkaar en dagelijkse dorpse werkzaamheden worden uitgevoerd.
Vlak bij het kee-osu brandt een groot houtvuur dag en nacht. Vrouwen zijn overdag druk in de weer om de dede-oso nyanyang (eten voor de gasten) te bereiden. Terwijl traditionele leiders verschillende krutu's (dorpsvergaderingen) beleggen om de begrafenis te plannen. Bij het vallen van de avond start de broko-dey. Er wordt dagelijks traditioneel gedanst ter ere van de overledene, op geen steenworp afstand van het kee-osu waar ook de vrouw van de overledene tijdelijk is ondergebracht.
Zaterdag duurde de broko-dey tot negen uur 's morgens. Er werd tot half zeven 's morgens gedanst met drie muziekformaties uit het Franse marrondorp Apatou, met name Kaseko Loco, Culture Diamond en Kumalu Lutu, afgewisseld met muziek van een dj. Daarna volgde de traditionele dans awasa, waarna de dj overnam tot rond negen uur. De kosten voor de avond zijn betaald door de burgermeester (maire) van Apatou, die speciaal hiervoor een delegatie afvaardigde naar Langa Tabiki.
“Dit is onze eerste bijdrage maar met de begrafenis komen wij ook terug”, aldus de eerste secretaris van de maire. “Onze granman was gedoopt en bij de kerk, maar de functie van granman kent geen kerk. Wij doen alles daarom traditioneel. Het idee dat bij velen leeft dat de ceremoniën aangepast zullen worden, is verkeerd. Als marrons horen wij ons te houden aan de traditie en dat is het ook in dit geval”, zegt een basya, die liever niet bij naam genoemd wil worden.

Jan Levi overleed op 21 augustus op 88-jarige leeftijd. Als leider van één van de zes marronstammen in het land worden activiteiten rondom zijn dood omzichtig geregeld en uitgevoerd. Een granman is de hoogste persoon binnen het traditioneel leiderschap bij de marrons. Honderden zijn nu dan ook plichtsgetrouw op Langa Tabiki om te assisteren met plaatselijke werkzaamheden. Ook leden van andere marronstammen zijn er voor de emotionele ondersteuning.
Granman Gazon heeft een sterke delegatie gedelegeerd naar Langa Tabiki, die pas na de begrafenis zal terugkeren. De Aluku's hebben aangegeven dat zij deze week met drie boten zullen aankomen, terwijl de Saramaccaners die het lijk hadden begeleid, zich voorbereiden om terug te keren. Ondanks het 'groot gat' dat zijn dood achterlaat, geloven marrons dat een overledene met vreugde moet worden uitgeleid zoals die bij de geboorte wordt ontvangen.-.


Bij herdenkingsdienst Granman Levi

door Eric Mahabier, 30/08/2008

Aanwijzing nieuw opperhoofd zware taak Paramaccaanse gemeenschap
AMSTERDAM — Er rust een zware taak op de Paramaccaanse gemeenschap en de familie van de overleden granman Jan Levi om een nieuw opperhoofd voor deze stam aan te wijzen.
Van de granman wordt verwacht dat, naast de traditionele taak van ordehandhaving, hij ook ontwikkeling in het gebied moet brengen. Het laatste legt een enorme druk op het granmanschap, zegt oud-districtscommissaris Hermes Libretto aan dWT. Libretto was gisteravond een van de sprekers bij de herdenkingsdienst voor granman Levi en hoofdkapitein en cultuurkenner van de Saramaccaners Anikel Awagi in Amsterdam.
Consul-generaal Lilian Truideman van het Surinaams Consulaat in Amsterdam, ambassaderaadslid David Abiamofo van de Surinaamse ambassade, Eddy Dap, André Pakosie en Surinames ambassadeur in Trinidad Fidelia Grant-Galong waren enkele andere hoge gasten.
 Libretto, die tijdens zijn districtscommissarisschap van Sipaliwini de benoeming van Levi heeft voorbereid, vindt dat de Paramaccaanse gemeenschap voor een enorme uitdaging staat, mede in het licht van toekomstige goudwinningsactiviteiten van een multinational in dit gebied. “Nu al merken we dat de gemeenschap daar problemen mee heeft, omdat haar bewegingsvrijheid en bestaansmogelijkheid worden beperkt”, zegt Libretto. “Het is een zware taak.
Het is nu zo moeilijk voor een persoon om deze functie te accepteren, omdat het erg moeilijk is voor de traditionele gezagsdrager om zich te handhaven en iets te kunnen doen voor de samenleving.” Volgens Libretto verwacht de gemeenschap dat de granman een “ontwikkelingswerker is”. 
 Libretto beschrijft beide overleden leiders als harde werkers die grote waardering genoten in en buiten hun stam. Dat de marrongemeenschap in Nederland een herdenkingsdienst heeft gehouden vindt de oud-dc zeer prijzens
waardig. “De mensen zijn ver van huis, maar hun hart is dichtbij”, meent Libretto.
Ook kapitein André Pakosie van de Aucaners zei in zijn spreekbeurt dat de Paramaccaanse gemeenschap voor een enorme uitdaging staat om een geschikte kandidaat als granman anno 2008 te vinden. “De functie van kapitein is al moeilijk, laat staan die van granman.” Ook hij sprak veel lof en waardering uit naar de twee overledenen. Awagi was volgens hem een ware ambassadeur voor Suriname op cultureel gebied.
 De herdenkingsdienst is georganiseerd door de Raden van Kapiteins en Basya’s van de Paramaccaners, Aucaners en Saramaccaners. Anikel Awagi overleed op 18 augustus en Jan Levi op 21 augustus.-.

dWT foto / Eric Mahabier
Van links naar rechts: Surinames consul-generaal Lilian Truideman, oud districtscommissaris Hermes Libretto,

Surinames ambassadeur in Trinidad, Fedelia Grant-Galong, Eddy Dap en ambassaderaad David Abiamofo,

bij het nemen  van afscheid van granman Jan Levi (foto links) en Anikel Awagi (foto rechts) in Amsterdam.-.

Radio Ajawde hervat binnenkort uitzendingen

door Erna Aviankoi, 17/09/2008 DWT

Paramaribo - Radio Ajawde, de gemeenschapsradio te Langa Tabiki in het district Sipaliwini, kan zijn uitzendingen elk moment hervatten.
Het medium is al langer dan een jaar uit de ether door een mankement aan de zendapparatuur. "Wij kunnen niet wachten om de werkzaamheden te weer starten. Het is echt een gemis voor de mensen in het gebied. Zij vragen er steeds naar. Ons streven is om vóór de begrafenis van de granman in de lucht te zijn. Zo kunnen wij de mensen beter informeren", vertelt omroeper Armand Amekang aan de krant. Voor een goede herstart heeft het medium vier grote antennes gekregen.
Deze zijn al geplaatst in de mast van Telesur in het dorp. "Er komt ook een nieuwe zender. Met deze nieuwe opzet krijgen wij een groter bereik." Radio Ajawde is een belangrijke spil in de informatieverschaffing in het Paramaccaans gebied. Het gebied telt elf dorpen met in totaal ongeveer 2.000 bewoners. Het medium is jaren geleden opgezet als één van de gemeenschapsradiostations uit financiering van de UNESCO, de Verenigde Naties organisatie voor internationale samenwerking inzake opvoeding, wetenschap en cultuur.
Ondertussen hebben de omroepers en dorpelingen een stichting opgericht om de ontwikkeling beter ter hand te nemen. Met stichting Paramaccaanse Radio Televisie & Ontwikkeling Sipaliwini zal ook worden gewerkt aan een televisiestation voor de regio. Daarnaast wordt nagegaan hoe ICT-trainingen kunnen worden meegenomen in de ontwikkeling van de dorpelingen. "Het is belangrijk dat wij niet langer zitten maar iets doen aan de communicatie in het gebied", zegt de voorzitter Adam Ceder.-.

 

Viering Marrondag afgeblazen

19/09/2008, DWT

Paramaribo - Vooraanstaande marronorganisaties hebben in een persbericht laten weten dat er volgende maand geen activiteiten worden gehouden in verband met de Dag van de Marrons.
Op 10 oktober 1760 sloten de Aukaners of Ndyuka, heden ten dage ook wel Okanisi genoemd als tweede marronstam vrede met de koloniale overheid aan Ndyukakreek. Met de granmans is nu afgesproken dat de periode wordt ingevuld met eerbetoon aan het overleden groot-opperhoofd der Paramaccaners, Jan Levi. De organisaties beweren dat reeds 35 jaar rond 10 oktober festiviteiten worden ontplooid om ‘de succesvolle strijd' die de diverse marronstammen hebben gevoerd te gedenken.
De strijd tijdens de slavenperiode zou zijn gestreden tegen onderdrukking en voor vrijheid. Stichting 10 oktober 1760, de Federatie van de twaalf Lo's en de Samenwerkende Marrondeskundigen (Samade), de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers, Marron Vrouwen Netwerk, Sintea 1762 en de Stichting Pina Bosu waren de organisatoren van de festiviteiten rond deze culturele dag.-.

 

Granman ben tjar' a wroko sondro sjen

door Fenny Zandgrond, 29/09/2008

LANGA TABIKI/PARAMARIBO - “Granman Jan Levi was een waardig groot-opperhoofd”, gaf minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling zaterdagmiddag mee bij het afscheid van het groot-opperhoofd van de Paramaccaanse stam, Jan Levi.
“A ben tjar a wroko sondro sjen”, klonk de bewindsman trots. De granman overleed op 21 augustus op 88-jarige leeftijd in het Diaconessenhuis te Paramaribo. Zijn stoffelijk overschot werd op 2 september overgevlogen naar zijn residentie te Langa Tabiki. De belangstelling bij zowel de singi neti vrijdagavond als de uitvaardienst was enorm: naast zijn eigen onderdanen en familie, brachten nog honderden afgevaardigden van de granmans van de overige vijf marronstammen en vrienden een laatste groet aan de overledene.
 Ministers Felisi en Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeleid hadden met hun aanwezigheid al twee dagen voor de begrafenis hun medeleven aan de stam laten blijken. Richel Apinsa van Transport Communicatie en Toerisme en Humphrey Hildenberg van Financiën maakten hun opwachting enkele uren voor de uitvaart en vertrokken dan ook gelijk daarna. Overig politiek Suriname liet zich ook zien. Maaike Nelson en Margaretha Malontie (NDP), Ronnie Brunswijk, Henk Deel, Caprino Alendy, ex-minister Romeo van Russel en ex-parlementariër Arnold Kruisland vergezeld van Leendert Abauna gaven acte de présence. Daarnaast waren ook de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname en vertegenwoordigers van de multinationals BHPBilliton, Suralco en Newmont present.
 Nadat een basya zaterdag vroeg in de morgen nog luidkeels verkondigde dat de granman “naar Holland gaat” en eenieder zich maar gereed moest maken om afscheid van hem te nemen, kwam de ontnuchtering enkele uren later in de kerk. Praeses Reynold Pansa die de uitvaartdienst leidde, gaf duidelijk aan: “Granman no go na Holland of Amerika, ma na en tego sribi presi”. Het slikken bij de aanwezigen was haast hoorbaar. De geestelijke herinnerde zijn gehoor eraan dat Levi een actief christen was en zelfs voorlezer in de EBGS kerk in het dorp.
Felisi memoreerde Levi tijdens zijn speech in de kerk ook als een gelovig mens. “Een waardig mens Gods”, herinnert de bewindsman zich de overledene, die rustig en bezadigd was en, ondanks zijn hoge leeftijd, meegaand, met een moderne visie. Levi verwelkomde Newmont die op verzoek van Alcoa/Suralco kwam aankloppen voor de enorme goudvoorraden nabij Langa Tabiki en verwachte uit de investering van deze multinational eindelijk duurzame banen, armoedebestrijding en ontwikkeling voor zijn dorp. Groot voorstander was Levi van erkenning van de grondenrechten en het meeprofiteren van binnenlandbewoners in investeringen van derden in hun woonomgeving. Felisi weet ook dat de granman de jongeren van zijn stam graag uitdaagde tot een stevige discussie waarin zij hun visie over actuele zaken kenbaar maakten.
 De plechtigheden die officieel begonnen met de singi neti vrijdag waren bar slecht georganiseerd. BHPBilliton, Suralco en Newmont doneerden grif allerlei levensmiddelen, maar die werden de gasten niet voorgeschoteld. Organisatoren konden de nieuwe trend die zich heeft ingezet bij rouwplechtigheden en begrafenissen van boslanddignitarissen niet bijbenen. Was een dergelijke begrafenis een decennium geleden nog een interne aangelegenheid van de marrons, de laatste jaren komen massa’s mensen van binnen- en buitenland hun medeleven tonen bij deze uitvaartdiensten. Ook de media-aandacht voor deze gebeurtenissen is sterk toegenomen. Vanaf vrijdag bruiste het van leven op het eiland in de Marowijnerivier. Echter was logeergelegenheid schaars en hingen de hangmatten in de tenten die door RO waren opgezet, dicht bij elkaar. Een zichtbare gastheer ontbrak, evenals een  gastvrije ontvangst. Onvermoeibaar trachtte districtscommissaris Raymond Landbrug de hoge gasten een comfortabel verblijf te geven. Het resultaat was dan ook dat vervoer van belangstellenden met de bus van en naar Paramaribo en boottransport, georganiseerd door het commissariaat, uitstekend verliepen.
Levi had vijf kinderen met zijn inwonende levenspartner. Maar naar traditioneel gebruik bij marrons gaan evenwel twee vrouwen voor hem in de rouw.
 Felisi verwacht niet dat de opvolging lang op zich laat wachten, zoals ervaren is bij de Saramaccaners. “Hooguit een jaar”, klinkt hij optimistisch. De ‘kroonprinsen’ zijn slechts bij de familie bekend en nieuwsgierigen zullen nog veel geduld moeten opbrengen.
Jan Levi begon zijn granmanschap in 1993, nadat zijn voorganger Cornelis Zacharia Forster in 1991 overleed. Hij behoorde tot de Antoosi-lo.-.

Het lijkt ligt sinds zijn aankomst op 2 september, opgebaard in de krutu oso te langa tabiki. Een enorme kist voor een groot mens.-.
Ook  het  opengraf  heeft nog belangstelling. Velen proberen zo de dood van Levi te verwerken.-.
Het verlaten graf van Jan Levi de volgende dag, nadat honderden zaterdag middag nog drongen om het overleden groot opperhoofd der Paramaccaners de laatste eer te bewijzen. Levi werd pal naast zijn voorganger Cornelis Forster begraven.-.

 

Sobere viering Dag der Marrons

13/10/2008, DWT

NIEUW-NICKERIE - De dag der Marrons is op 10 oktober sober gevierd in Nickerie. Enkele leden van het marroncollectief hebben een krans gelegd bij de kokolampoe op het volksplein.
Samuel Wens, voorzitter van het marroncollectief in het district, schrijft dit toe aan het overlijden van de Paramacaanse granman Jan Levi.
Stichting 10 oktober heeft het initiatief genomen om deze dag elk jaar te vieren. Helaas moesten zij de viering dit jaar afblazen. Wens zegt dat in verband met deze dag minister Celcius Waterberg van Volksgezondheid samen met Cynthia Alendy een lezing zal verzorgen voor de gemeenschap over de algemene zorgverzekering. De lezing wordt deze maand nog gehouden.-.

Herdenkingsdienst voor granman Levi in Nederland

28/08/2008

DEN HAAG - De Raden van kapiteins en basja’s van de Paramakaners, Aucaners en Saramakaners houden vrijdag een herdenkingsbijeenkomst in verband met het overlijden van granman van de Pamaka Jan Levi en Samaaka hoofdkapitein en cultuurkenner Anikel Awagi.
De bijeenkomst wordt in Amsterdam Zuid- Oost bij de Stichting Sipaliwini gehouden. Naast enkele toespraken zal er ook een korte videodocumentaire worden vertoond over de overleden granman en de hoofdkapitein. In de Raden van de Kapiteins  en Basja’s hebben zitting kabiten Cornelis Sanna van de Pamaka, kabiten Andre Pakosie van de Okanisi en hedikabiteni Moetoe Poketie van de Saamaka. 
Jan Levi overleed op 21 augustus in Suriname. Hij volgde in 1993 Cornelis Zacharias Forster op die in 1991 overleed. Jan Levi was de vierde gaanman van de Pamaka die sinds 1902 het gaanmanschap kennen. Anikel Awagi overleed op 18 augustus. In 1993 benoemde de toenmalige leider van de Saamaka, gaanman Songo Aboikoni, Awagi tot hedikabiteni van het dorp Godo in Sipaliwini. In 1985 werd hij door de Surinaamse regering onderscheiden met een ere medaille van goud en in 2003 door de Marrongemeenschap met de hoogste marrononderscheiding met name de Granman Gazon Matodja Award.-.

 

terug naar boven


Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK, T: 0341423127, M: 0651111299; E: stichting@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461; Opgericht : 09-12-2003

© Copyright Rufus, Roël Lugard