Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied |
|||
VOORAANKONDIGING VIERING DAG VAN DE MARRONS 2008
Op zaterdag 4 oktober 2008 organiseert de Samenwerkende MarronOrganisaties Nederland, SaMON, de jaarlijkse herdenking van de Dag van de Marrons in Nederland. Met deze dag herdenken wij de succesvolle strijd die diverse Marronstammen in Suriname hebben gevoerd tegen onderdrukking en voor vrijheid tijdens en na de slavernijperiode. Door deze strijd was de toenmalige koloniale overheid gedwongen om, na enkele mislukte pogingen, tussen 1760 en 1767 definitief vredesverdragen te sluiten met de Marrons. Op 10 oktober 1760 is het eerste blijvende vredesverdrag met de Marrons van de Ndyuka stam gesloten. In Nederland vieren we jaarlijks rond de 10de oktober de Dag van de Marrons. De viering staat dit jaar in het teken van de gewonnen strijd voor erkenning van de grondenrechten van de Marrons en de Inheemsen in Suriname en hoe verder.
Een van de artikelen uit het verdrag van 1760 luidt: "Dat al het gepasserde sal sijn vergete en vergeeve van den dag van heeden af, mits sij bosnegers geen vijandelijkheeden pleege, maar zig als vrienden gedraege teegens de regering deeser landen, alle verdere ingeseetene soo joden als christen sowel sij als alle haare nakomelinge, dan sullen sij aangesien en erkent werde als vrije liede"
Ruim een eeuw dus voor de afschaffing van de slavernij in Suriname, hadden de Marrons zich al vrijgevochten en tot "vrije liede" verklaard.
Viering Dag van de Marrons 2006 met als Thema Marrons en Gezondheidszorg: Aids en Malaria bestrijding
De Dag van de Marrons is in 1981 voor het eerst in Nederland georganiseerd door de Marronstichting Dufuni uit Utrecht onder voorzitterschap van Etho With. Vanaf 1985 is Kensley Vrede – voorzitter van Dufuni de stuwende kracht achter de viering van de Dag van de Marrons. Dit jaar heeft hij de fakkel overgedragen aan het bestuur van SaMON. Kensley Vrede had ooit gezegd dat hij de Dag van de Marrons zal blijven organiseren tot dat iemand of een groep opstaat die in staat is om dat van hem echt over te nemen en voort te zetten. Het feit dat hij de fakkel aan het bestuur van SaMON heeft overgedragen geeft aan dat hij in ons vertrouwen heeft. Wij bedanken hem vooral voor zijn lange staat van dienst in het behartigen van en opkomen voor de belangen van de Marrons.
Voor deze 27ste herdenking in Nederland, willen wij met uw allen brainstormen over: DE GRONDENRECHTEN VAN DE MARRONS IN SURINAME: IMPLEMENTATIE EN CONSEQUENTIES VAN DE UITSPRAAK VAN HET INTER-AMERIKAANS HOF VAN 28 NOVEMBER 2007.
Waarom dit thema:
De viering van de Dag van de Marrons 2008 gebeurt in 2(twee) formele sessies en een informeel, feestelijk gedeelte in Utrecht .
De ochtend sessie van 10.00 uur 14.00 uur: RONDE TAFELCONFERENTIE Wordt gehouden in het gebouw van Forum aan de Kanaalweg 86, 3533 HG in Utrecht en wordt voorgezeten door de bekende Surinaamse journalist de heer Roy Khemradj – sinds 16 juni 2008 hoofd van de Caribische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep .
Bij de ronde tafelconferentie willen we met een niet al te grote groep brainstormend antwoorden op een aantal vragen en stellingen formuleren:
Middag sessie van 14.00 uur tot 19.00 uur: PLENAIRE GEDEELTE Wordt gehouden in het gebouw van Forum aan de Kanaalweg 86, 3533 HG in Utrecht en de dagvoorzitter is Mr. Edwin Marshall – voorzitter van stichting Surinaams Inspraak Orgaan (SIO).
Tijdens het plenaire gedeelte zullen een aantal korte inleidingen worden gehouden. Daarnaast zullen ook toespraken worden gehouden afgewisseld met culturele optredens. De plenaire vergadering wordt afgesloten met een paneldiscussie.
Avond sessie vanaf 21.00 uur: INFORMEEL, FESSTELIJK GEDEELTE Wordt gehouden in Trefcentrum Oase, Cartesiusweg 11, 3534 BD Utrecht Bij dit informeel samenzijn zal gedanst worden op de tonen van bekende Marronmuziek formaties en artiesten in Nederland. Verder is er een Marronpodium, waar Marrons hun talenten aan het grote publiek kunnen laten zien en verder zullen er geen (Surinaams) Marrons hapjes en drankjes ontbreken. De officiële opening van de conferentie zal worden verricht door een bestuurder van gemeente Utrecht.
Voor deze herdenking zullen wij naar Nederland uitnodigen:
Voor vragen, opmerkingen en/of suggesties kunt u contact opnemen met: De heer Isedoor Libretto – coördinator viering DvdM 2008, T: 06 41111870, E: isedorelibretto@hotmail.com De heer Roël Lugard – voorzitter van SaMON, T: 06 51111299, E: r.lugard@samon.info
BIJLAGE I: SAMENVATTING GRONDENRECHTEN UITSPRAAK
De Vereniging van Saamaka gezagdragers (VSG) is een vertegenwoordigende organisatie van traditionele Saamaka bestuurders. VSG werd opgericht in maart 1998 in antwoord op toenemende druk van multinationale houtkapmaatschappijen en het uitblijven van de Surinaamse regering om de rechten op hun voorouderlijke gronden te erkennen en te respecteren. De VSG vertegenwoordigt momenteel 61 Saamaka dorpen met een totale bevolking van ongeveer 35.000 personen. VSG vertegenwoordigt dus de Saamaka, de grootste Marronstam in Suriname.
Door een toeval kregen de Saamaka gezagsdragers in 1996 in de gaten dat de gronden, waarop ze al generaties lang woonden, werden uitgegeven zonder ze daarin te kennen. Dit heeft ertoe geleid dat ze nu, ruim tien jaren later, al drie keer voor hun grondenrechten naar het Inter-Amerikaanse Hof zijn getogen.
In het dorp Wan Hati werd de VSG opgericht en de belangrijkste afspraak was toen, dat de gezagsdragers altijd als één man naar buiten zouden treden. De eerste voorzitter, kapitein Abeli van het dorp Kambaloea, hamerde hierop. Het doel was om de belangen van de Saamaka te behartigen en in het bijzonder op te komen voor wettelijke erkenning van de grondenrechten. VSG werkt sinds 1997 samenwerkt met: - de Forest Peoples Programme (FPP). De heer Fergus McKay – advocaat van de VSG in de zaak over de grondenrechten van de Saamaka tegen de staat Suriname werkt voor deze organisatie; - Het Koninklijke Instituut voor de Tropen (KIT). Zij financieren een boek dat in het Nederlands zal worden uitgebracht over het grondenrechten vonnis; - Oxfam Novib heeft de strijd van de VSG financieel ondersteund en werkt nog steeds samen met de VSG; - Rainforest Foundation US; - Oro Verde, het Groene Goud, een Duitse organisatie; - De vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname (VIDS); - Mensenrechtenbureau Moiwana’86 Suriname.
In het
vonnis is de staat Suriname verplicht om uiterlijk 28 februari 2008 te
beginnen met de demarcatie van het gebied van de 12 Samaaka lo’s. Deze
afbakening van het gebied moet binnen drie jaren klaar zijn. Het Hof heeft
verder bepaald dat de Staat ook de proceskosten van 70.000 US dollar van de
VSG moet vergoeden. Het vonnis moet verder worden vertaald in het Nederlands
en via radiostations en dagbladen openbaar worden gemaakt. De Staat mag verder slechts in gemeen overleg met de Samaaka economische activiteiten hun woongebied ontplooien en laten ontplooien. De nationale wetgeving moet aangepast worden zodat de eigendomsrechten van de Samaaka daarin vast gelegd kan worden conform hun leefgewoontes en tradities. Deze aanpassing van de wet moet in overleg met de belanghebbenden gebeuren.
BIJLAGE II : CONCEPT PROGRAMMA HERDENKING DAG VAN DE MARRONS 2008
Datum: zaterdag 4 oktober 2008
OCHTEND SESSIE: RONDE TAFELCONFERENTIE Voorzitter: de heer Roy Khemradj – hoofd van de Caribische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep Tijd: 10:00 - 14:00 uur Plaats: Forum aan de Kanaalweg 86, 3533 HG in Utrecht
10.oo - 10.30 uur Ontvangst 10.30 - 11.00 uur Registratie en kennismaking 11.00 - 13.00 uur Ronde tafelconferentie over Grondenrechten Marrons in Suriname en de implementatie van het grondenrechten vonnis van het Inter- Amerikaans Hof van november 2007 13.00 - 14.00 uur Lunch voor de ronde tafelconferentiegangers
MIDDAG SESSIE: PLENAIRE VERGADERING Dagvoorzitter: Mr. Edwin Marshall – voorzitter van stichting Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) Tijd: 14.00 – 19.00 uur Plaats: Forum aan de Kanaalweg 86, 3533 HG in Utrecht
14:00 – 14.30 uur Ontvangst 14.30 – 14:45 uur Opening met Apinti en eerste culturele optreden 14.45 – 15.00 uur Openingstoespraak bestuurder van gemeente Utrecht 15:00 – 15.15 uur Toespraak van de heer Kensley Vrede - voorzitter van Stichting Dufuni en de stuwende kracht achter de viering van de Dag van de Marrons in Nederland 15:15 – 15.30 uur Toespraak van vertegenwoordiger van de regering van Suriname 15:30 – 15.45 uur Toespraak vertegenwoordiger van de Commissie Grondenrechten van het Traditioneel Gezag van Inheemse en Tribale Volken 15.45 – 16.00 uur Toespraak de heer Hugo Jabini (adviseur van VSG) over hun visie op de implementatie van het vonnis van het Amerikaans Hof aangaande de grondenrechten van de Marrons in Suriname. 16.00 – 16.15 uur Culturele optreden 16.15 – 16.45 uur Inleiding juridische adviseur van VSG over de grondenrechten van de Marrons in relatie tot de vredesverdragen. 16:45 – 17.00 uur Tussentijds verslag van de commissie Marronhuis die in Nederland de mogelijkheid moet nagaan voor het opzetten van een centrum voor Onderzoek, Studie en Documentatie over de Marrons 17.00 – 17.15 uur Presentatie van de bevindingen uit de ronde tafelconferentie 17:15 – 18:00 uur Paneldiscussie onderleiding van de dagvoorzitter 18.00 – 18.15 uur Slottoespraak kabiten twaalf lo van de Saamaka en aansluitend afsluiting officieel gedeelte met Apinti 18.15 – 19.00 uur Diner voor alle conferentiegangers.
AVOND SESSIE INFORMEEL, FEESTELIJK GEDEELTE Tijd: Vanaf 21.00 uur Plaats: Trefcentrum Oase, Cartesiusweg 11, 3534 BD Utrecht
Dansen op de tonen van bekende Marronmuziek formaties en artiesten in Nederland. Verder is er een Marronpodium en er zullen geen (Surinaams) Marrons hapjes en drankjes ontbreken. Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK, T: 0341423127, M: 0651111299; E: stichting@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461; Opgericht : 09-12-2003 © Copyright Rufus, Roël Lugard |
|||