SaMON !!!!!!!!!! Samen voor de zaak van de Marrons

 

Contact | Sitemap | Home  

Over SaMON   |   Algemeen   |   Beleidsvelden   |    Nieuws   |   Lidorganisaties

 

Marronsteunpilaar in Nederland, Eddy Dap overleden

zaterdag 18 april 2009

 

TILBURG - De Surinaamse voorman Eddy Dap is vanochtend in zijn woonplaats Tilburg overleden, na een slepende ziekte. Hij is 74 jaar geworden.

 

Geheel volgens zijn wens is hij thuis gestorven, verzorgd door zijn naasten. Eddy Dap was tot aan zijn dood voorzitter van de Welzijnsstichting voor Surinamers in Tilburg (WST), een positie die hij al sinds 1984 bekleedde.

 

SaMON condoleert de Marrongemeenschap met dit grote verlies.

 

'Ome Eddy' Dap kwam in 1967 naar Nederland en zette zich in voor de emancipatie van de Marrons, een. Relatief veel Marrons die naar Nederland kwamen, zijn uiteindelijk in Tilburg terecht gekomen omdat ze bij Dap aanklopten voor hulp en raad. " Hij was een heel sociale, betrokken man. Voor de Surinaamse gemeenschap in Tilburg, maar ook daarbuiten. Hij hielp waar hij kon", zegt secretaris Ditchia Lackin van de WST. Zo stelde Dap in 2003 ruimte van de WST beschikbaar voor de Tilburgse Voedselbank. Dap was niet alleen in Tilburg een bekende, maar ook daarbuiten. Hij was een van de adviseurs van de leider van het Surinaamse Junglecommando Ronnie Brunswijk. En in 2006 zette Dap mede een actie op touw om geld in te zamelen voor slachtoffers van de overstromingen in Suriname.

 

Eduard (Eddy) Dap, geboren in het District Marowijne in  1935 is een Surinaams oud-onderwijzer/ -oud-leraar Engels, politicus en maatschappelijk werker. Hij is een marron van het volk der Ndyuka in Oost-Suriname. Eddy Dap behaalde zijn onderwijzersakte en studeerde Taal- en Cultuurstudies aan de Katholieke Universiteit Brabant. In 1967 was hij kandidaat van de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) voor het kiesdistrict Beneden-Marowijne, als een van de eerste marrons in de Surinaamse politiek. Hij verhuisde in 1967 naar Nederland en nam een belangrijke plaats binnen het sociale welzijnswerk onder Surinamers in Tilburg in. Na 1982, ten tijde van het regime-Bouterse en volgend op de Decembermoorden koos hij de kant van de oppositie en schaarde hij zich bij Henk Chin A Sen c.s., die trachtten vanuit Nederland het regime te doen verdwijnen, onder meer door steun aan de rebellen van Ronnie Brunswijk. In 1987, ten tijde van de Binnenlandse Oorlog, co÷rdineerde hij voor de Evangelische Broedergemeente de humanitaire hulpverlening aan de vluchtelingen in Frans-Guyana vanuit Saint-Laurent-du-Maroni, het grensplaatsje aan de Marowijnerivier. Eind juli van keerde hij naar Nederland terug. Hij werd voorzitter van de Welzijnsstichting voor Surinamers in Tilburg. De stad werd een van de concentratiesteden waar Surinaamse marronemigranten zich vestigden. Eddy Dap is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg in 2008 de hoogste Marrononderscheiding, de Gaanman Gazon Matodja Award.

                                                                                                                                                                        Eddy Dap, tweede van rechts 

Bronnen: het Brabants Dagblad en Wikipedia                              

   

Naar boven

Vereniging Samenwerkende Marron Organisaties Nederland ( SaMON): Hollantlaan 6, 3526 AM UTRECHT

Opgericht: 05 april 2007; KvK: 30225308; Rabobank rekening: 133562514; E: info@samon.info; W: www.samon.inf0