SaMON !!!!!!!!!! Samen voor de zaak van de Marrons

 

Contact | Sitemap | Home  

Over SaMON   |   Algemeen   |   Beleidsvelden   |    Nieuws   |   Lidorganisaties 

 

Stichting Teeifuka

 

Teeifuka, betekent noodkreet in het Saamaka, de noodkreet van de Surinaamse Inheemsen en Marrons

Op onze site www.teeifuka.nl proberen we de Inheemsen en de Marrons van het Surinaamse binnenland bekendheid te geven. Ze wonen in dorpen van tussen de 500 en 2000 mensen langs de rivieren. De inheemsen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname en de Marrons zijn afstammelingen van negers uit Afrika die in stamverband in het binnenland leven. Het binnenland van Suriname wordt achtergesteld en de bewoners worden aan hun lot overgelaten. Er is geen goed onderwijs voor kinderen, geen werkgelegenheid, geen goede gezondheidszorg en alle andere elementaire zaken ontbreken. De binnenlandse bewoners worden als tweederangs burgers behandeld en zijn alleen goed genoeg als "stemvee" voor politieke partijen in Suriname, tijdens verkiezingen.

Stichting Ontwikkelingsprojecten Midden Suriname, kortweg Teeifuka is daarom in 2003 begonnen met ontwikkelingsprojecten in het boven Suriname gebied, het gebied van de Marrons van de Saamakastam. Stichting Teeifuka is opgericht door RoŽl, R. Lugard, Trude, A. Jozuazoon, Gieni Schuiteman en Mark, S. Lugard in Harderwijk op 09 december 2003. Onze activiteiten en projecten richten zich op educatie, stimulering lokale economie, werkgelegenheid en armoede bestrijding in het boven Suriname gebied.

Wij publiceren ook rapportages en verslagen van onze projecten; nieuws en actualiteiten over gebeurtenissen in Suriname; houden u op de hoogte van de gebruiken, normen en waarden van de Marrons en verzorgen columns en analyses over de Surinaamse politiek. Teeifuka houdt u op de hoogte van de Surinaamse keuken, toerisme en reizen. Wij verzamelen en publiceren ook fotoís, filmpjes en geluidsmaterialen over het leven van de Marrons en de inheemsen. Voor financiŽle ondersteuning van onze activiteiten en projecten: Giro: 9697935 t.n.v. Stichting ontwikkelingsprojecten Midden Suriname (Teeifuka) in Harderwijk.

Voor meer info: www.teeifuka.nl

Naar boven

Vereniging Samenwerkende Marron Organisaties Nederland ( SaMON): Maliebaan 13, 3581 CB UTRECHT

Opgericht: 05 april 2007; KvK: 30225308; Rabobank rekening: 133562514; E: info@samon.info; W: www.samon.inf0