Contact:

    Bazuinpad 7,

    3845 DX HARDERWIJK

    T: 0341423127

    M: 0651111299

    E: stichting@teeifuka.nl

    Giro: 9697935

    KVK: 08120461

    Opgericht: 09-12-2003


   Online Donatie


    Actualiteiten

    Organisatie

    Projecten

    Stichtingsplan 2010

    De Marrons

    De Indianen

    Het Binnenland

    Suriname algemeen

    Nieuwsberichten

    Columns en Analyses

    Fotocollages

    Video beelden

    Audio berichten

    Promotie

    Bestuur van Teeifuka

    Teeifuka Algemeen

55     Surinaams eten

    Toerisme en Reizen

    De jaren tachtig

    Projectverslagen

    Stichtingsdocumenten

    Teeifuka in de Media

    Kaart van Suriname


    SPREUKEN

    GASTENBOEK

    TEEIFUKALINKS

Organisatie  Marrons  Indianen  Stichtingsplan  Actueel  Nieuws  Promotie  Columns  Fotocollages  Audio  Video  Gastenboek  Contact

TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

Sociaal pedagogische werkster Jolanda Jaddoe geeft trainingen in Nieuw Aurora.

Mevrouw Jolanda Jaddoe is door onze stichting naar Suriname uitgezonden om daar de begeleiders van de voorschoolse activiteiten te trainen. Ze is op 08 december j.l. in Nieuw Aurora aangekomen en zal daar tot 20 december blijven. Ze is werkzaam bij Stichting kinderopvang Harderwijk-Ermelo en heeft ruim 10 jaar ervaringen in het Sociaal pedagogisch werk. Ze heeft haar SPW diploma, heeft in Amersfoort 3 jaar gewerkt en werkt nu 7 jaar in Harderwijk met kinderen tussen de 0- 4 jaar. Ze heeft nu ook in Harderwijk voor het ministerie van vreemdelingen zaken de opvang van kinderen van nieuwkomers die een inburgeringcursus moeten volgen, opgezet. Ze is van Hindustaanse komaf en woont al heel lang in Nederland. Wij hadden vandaag (17 december 2006) een interview met haar via de telefoon gehad en ze heeft ons verteld dat ze tevreden is over wat ze daar is gaan doen en dat ze denkt dat de begeleiders met wat ze nu hebben bijgeleerd een heel eind kunnen komen, met het begeleiden van de kinderen.

Stichting Teeifuka die zich richt op het onderwijs, werkgelegenheid en armoede bestrijding in het boven Suriname gebied is al na de paasvakantie (eind April 2006) gestart met voorschoolse activiteiten voor 64 kinderen tussen de 3 en 5 jaar van de dorpen Nieuw Aurora, Tyaikonde en Gunzi. Met dit project willen we op een verantwoorde manier kinderen van 4 en 5 jaar die aanvankelijk op de basisschool zouden moeten zitten, maar door een tekort aan leerkrachten en lesruimten nog niet zijn geplaatst, opvangen. Daarnaast worden kinderen tussen de 2 en 4 jaar ook opgevangen. Het is gebleken dat doordat de kinderen pas op hun 6/7 jaar naar de basisschool gaan, ze een blijvende achterstand hebben op leeftijdgenoten in bijvoorbeeld Paramaribo. De overgang van het hut(thuis)leven naar de basisschool is gigantisch groot omdat de kinderen verder geen ander educatieve stimulans krijgen in de vorm van speelgoed, televisie, computers, etc. Met deze voorschoolse activiteiten willen we bevorderen dat deze overgang soepeler gaat, doordat de kinderen spelenderwijs worden voorbereid op de “echte school”.

Verder worden de ouders ontlast, mensen in het in het dorp worden geholpen om nuttig werk te doen en er wordt aan de kleintjes de christelijke normen en waarden meegegeven. Door de kinderen op te vangen kunnen de ouders andere economische activiteiten ontplooien. Daarnaast leren de kinderen met elkaar samen te spelen en ze leren met regels om te gaan.

Hier in Nederland heeft Jolanda Jaddoe heel veel leermiddelen verzameld die met de 2 dozen naar Suriname zijn meegegaan. De leermiddelen heeft ze daar ook ingezet tijdens de trainingen. Op 18 december zal ze samen met de begeleiders van de voorschoolse activiteiten een kerstviering organiseren, waarbij de kinderen met elkaar gaan eten, de liederen die ze hebben geleerd zullen ze ten gehore brengen en deze kerstviering zal in samenwerking met de dorpsbasisschool "De Johannes Arabischool" worden gehouden. Jolanda Jaddoe heeft samen met mevrouw Wilda Ritveld ( kleuterleidster in het dorp) de trainingen verzorgd en de bedoeling is dat Wilda Ritveld na de kerstvakantie verder met de trainingen zal gaan. Ze zal aangesteld worden om de begeleiders van tijd tot tijd bij te staan. Deze begeleiders zijn moeders van het dorp die op vrijwillige basis de kinderen begeleid.

De voorschoolse activiteiten zijn met donatie van het Zeister Zendingsgenootschap (www.zzg.nl) opgezet en ZZg wil kijken of dit project in andere dorpen kan worden opzet.

Luister naar een interview met Jolanda Jaddoe vanuit Nieuw Aurora

Terug naar boven