TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

SPORT- EN SPELCLINIC VOOR KINDEREN VAN NIEUW AURORA

Een jaar geleden bezocht de Nederlandse sportinstructeur Wim Peek het dorpje Nieuw Aurora in Suriname. Voor deze reis is gebruik gemaakt van faciliteiten van stichting Teeifuka uit Harderwijk. Deze stichting is al vanaf  2003 bezig om mogelijkheden te creëren zodat Nederlanders kennis kunnen gaan maken met het boven Suriname gebied. Terwijl hij in het binnenland genoot van de rust en grote hoeveelheid natuur, zag hij ook een keerzijde. Buiten de schooltijden zijn er voor de kinderen in het gebied weinig speelmogelijkheden. Als gediplomeerd voetbaltrainer/coach wou hij iets voor de kinderen doen en zo begon hij te filosoferen over tal van speelmogelijkheden voor de kinderen in het gebied.

 

Hij was dan ook heel blij dat stichting Teeifuka hem begin dit jaar benaderde om de activiteiten van de stichting waarmogelijk te ondersteunen. Stichting Teeifuka is nu bezig met het opzetten van een bouwwerkplaats in Nieuw Aurora waar bouwmaterialen zullen worden vervaardigd uit lokale grondstoffen, die gebruikt kunnen worden voor de huizen- en huttenbouw, herstel van meubels en andere bouwkundige zaken. Verder heeft de stichting een voorschools project daar opgezet om kinderen tussen de 3 en 5 jaar op te vangen om ze spelenderwijs aan het Nederlandse onderwijsproces te laten deelnemen.

 

Wim Peek heeft na het verzoek van stichting een werkplan gemaakt om een sport- en spelclinic voor de kinderen in het boven Suriname gebied te verzorgen. Hij had al plannen om in december 2007 naar Suriname te gaan, maar alleen met rugzak en wat persoonlijke spullen zou hij weinig bereiken. Zijn werkplan heeft hij aan zijn werkgever de CWS voorgelegd. CWS is een Harderwijkse woningbouwcoöperatie die ook stichting Teeifuka ondersteunt met haar huisvestingproject. De directeur de heer Leo van Doorn was enthousiast over het plan en heeft ervoor gezorgd dat de sponsorcommissie van CWS het plan financieel kon ondersteunen. Het sportmateriaal dat nodig was is door deze commissie bekostigd.

 

Van 12 december tot en met 22 december van dit jaar, zullen de kinderen van het dorp dagelijks de gelegenheid krijgen te spelen en te sporten. Wim Peek zal worden geassisteerd door Eddy Lugard – directeur van Teeifuka Suriname en ook voetbaltrainer geweest en vier actieve jongeren uit het dorp. Deze actieve jongeren zullen worden getraind om de kinderen in groepjes te begeleiden bij de verschillende sportonderdelen.

 

Peek wil hiermee zijn bijdrage leveren aan het ontwikkelen van kinderactiviteiten voor kinderen in het binnenland. Met deze sportactiviteiten wil hij de dagelijkse sleur doorbreken, de kinderen leren om te gaan met hun vrije tijd, ouders enthousiasmeren voor ondersteuning van (sport)activiteiten van hun kinderen, samen met bewoners een passend vrijetijdsbestedingplan opzetten, het leren samen te werken, het verbeteren van de sociale omgang, het aanreiken van handvatten en ervoor zorgen dat na zijn vertrek de activiteiten kunnen worden voortgezet.

 

De activiteiten zijn bedoeld voor alle kinderen van 6 t/m 14 jaar en er zal gewerkt worden met drie leeftijdsgroepen.  Kinderen van 6 t/m 8 jaar,  9 t/m 11 jaar en 12 t/m 14 jaar. Er is sinds oktober van dit jaar een nieuw schoolhoofd op de Johannes Arabischool in Nieuw Aurora en met hem, werkt Teeifuka nu heel nauw samen. Deze samenwerking is zo goed dat de kinderen die op de voorschoolsse activiteiten zitten samen met de kinderen van de basisschool op woensdag 19 december een gezamelijke kerstviering zullen hebben. De sportactiviteiten zullen in nauwe samenwerking tussen de heer Peek, stichting Teeifuka en de Johannes Arabischool worden uitgevoerd.

 De kinderen zullen sport- en spelclinics krijgen. Hiervoor zullen diverse oefen- en spelvormen van voetbal, volleybal en atletiek worden gebruikt. Speelvreugde blijft ten aller tijde centraal staan en niemand staat aan de kant. Het is de bedoeling kinderen te leren omgaan met- en het eigen maken van  technische vaardigheden die nodig zijn om te sporten. Plezier hebben staat daarbij centraal.

 

De assistenten zullen voldoende handvatten aangereikt krijgen om na het vertrek van de heer Peek de activiteiten voort te zetten. Ook zullen er trampolines, loopklossen, werpschijven en al zomeer worden opgesteld. Met deze kerstsport 10-daagse probeert Wim Peek i.s.m. stichting Teeifuka de kinderen een onvergetelijke kerst te geven en ze een sportieve 2008 in te loodsen. Medewerkers van Teeifuka hebben speciaal voor deze sportactiviteiten een sportpark aangelegd, waar alle sportmaterialen zullen worden opgesteld zodat alle kinderen onder begeleiding gebruik hiervan kunnen blijven maken. De bedoeling van Teeifuka is om deze activiteiten jaarlijks te laten terugkomen rond de kerstperiode, waarbij alle andere schoolkinderen van de dorpen aan de boven Suriname kunnen deelnemen.

Terug naar boven


Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK, T: 0341423127, M: 0651111299; E: stichting@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461; Opgericht : 09-12-2003

© Copyright Rufus, Roël Lugard