Contact:

    Bazuinpad 7,

    3845 DX HARDERWIJK

    T: 0341423127

    M: 0651111299

    E: stichting@teeifuka.nl

    Giro: 9697935

    KVK: 08120461

    Opgericht: 09-12-2003


   Online Donatie


    Actualiteiten

    Organisatie

    Projecten

    Stichtingsplan 2010

    De Marrons

    De Indianen

    Het Binnenland

    Suriname algemeen

    Nieuwsberichten

    Columns en Analyses

    Fotocollages

    Video beelden

    Audio berichten

    Promotie

    Bestuur van Teeifuka

    Teeifuka Algemeen

55     Surinaams eten

    Toerisme en Reizen

    De jaren tachtig

    Projectverslagen

    Stichtingsdocumenten

    Teeifuka in de Media

    Kaart van Suriname


    SPREUKEN

    GASTENBOEK

    TEEIFUKALINKS

Organisatie  Marrons  Indianen  Stichtingsplan  Actueel  Nieuws  Promotie  Columns  Fotocollages  Audio  Video  Gastenboek  Contact

TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

Mark Lugard – penningmeester van Teeifuka-  brengt werkbezoek aan het binnenland van Suriname

Vanaf 6 mei tot 20 mei a.s. gaat Mark Lugard – penningmeester van stichting Teeifuka – een werkbezoek aan het binnenland van Suriname brengen. Hij wil hiermee zijn familie bezoek combineren met het ontwikkelingswerk van Teeifuka. Zoals u waarschijnlijk weet is Stichting Teeifuka vanuit Nederland al vanaf 2003 bezig om ontwikkelingen in het boven Suriname gebied te ondersteunen.

 

Het ontstaan van stichting Teeifuka

In 2003 had Mark Lugard een bezoek aan Suriname gebracht. Dit naar aanleiding van de ziekte van zijn moeder. Zijn moeder was namelijk verlamd geraakt in het binnenland van Suriname en zes maanden na haar beroerte kon de medische zending die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in het binnenland nog geen transport regelen om haar naar Paramaribo over te brengen voor behandeling. Mark moest speciaal hiervoor vanuit Nederland naar Suriname gaan om zijn moeder naar Paramaribo over te brengen. Dit is hem gelukt. Maar in het dorp Nieuw Aurora aangekomen, bleek dat er heel veel kinderen waren die niet eens een hangmat hadden om in te slapen. Heel veel kinderen sliepen en slapen nog steeds op de grond. Terug in Nederland heeft hij zijn broertje Roel Lugard – nu voorzitter van stichting Teeifuka – voorgesteld om een “AMAKA PROJECT” voor de kinderen in het binnenland op te starten. Amaka – in het Nederlands hangmat - staat in de Saamaka taal voor veiligheid en zekerheid (in alle rust kunnen slapen).

 

Doordat de kinderen in het binnenland door het gebrek aan hangmatten onvoldoende kunnen slapen en uitrusten, had dit ook een negatief effect op de schoolprestaties. Mark en Roël hebben toen besloten om samen met anderen een stichting op te richten om

op 3 (drie ) terreinen te opereren: armoede bestrijding, stimulering van het onderwijs en creëren van werkgelegenheid. De activiteiten van Teeifuka moeten uiteindelijk een betere toekomst voor kinderen in het binnenland in het vooruitzicht brengen. Kinderen in het binnenland hebben nog steeds onvoldoende te eten; het onderwijs is ver onder de maat, ze hebben geen hangmatten en lakens en moeten nog ‘s nacht op de koude harde grond liggen.

 

Als Mark dit alles zo vertelt dan wordt hij een beetje emotioneel, maar vertelt verder: Het idee om stichting Teeifuka in Nederland op te richten is vanuit de geschetste situatie geboren en betekent noodkreet. Teeifuka is de naam van de kostgrond waar wij als kinderen zijn opgegroeid. De kinderen van Azor Ritfeld – meer bekend als Papa Asong en Aldina Lugard – meer bekend als Nka of Miihmai. Toen ik nog klein was, ik denk dat ik in groep 6 ( vierde klas) was, zei mijn vader tegen ons: Ik heb verder niks om aan jullie te geven, maar een deel van deze kostgrond en vooral deze naam, wil ik aan jullie geven. Jullie moeten het voor jullie zelf gebruiken, voor jullie vrienden, familieleden en deze gemeenschap, dus jullie moeten altijd klaar staan om andere die het moeilijk hebben te steunen en een plek te geven. Mijn moeder zei op dat zelfde moment tegen ons: Ik heb wel heel veel aan jullie te geven. Ik heet trouwens “Miihmai en dat betekent: de moeder van alle kinderen. Voor jullie sta ik altijd klaar en niet alleen voor jullie, maar voor alle andere kinderen die jullie naar Teeifuka zullen meenemen.

 

Mark vervolgt: het werk van Teeifuka is voor mij niet alleen het ontplooien van ontwikkelingsactiviteiten in het binnenland van Suriname, maar heeft voor mij een diepere betekenis, namelijk: mijn “GINADEH en KOLOKU”(zegen en geluk) proberen te delen met anderen, die dat kunnen gebruiken. Als ik zie waar ik vandaan kom en wat ik nu in het leven bereikt  heb, dan kan ik niets anders doen dan dit ook alle kinderen in het binnenland toe wensen.

 

Mark gaat naar Suriname met zijn dochter Tafity (wat volmaakt betekent) van 6 jaar. Tafity heeft opa Asong van 91 en oma Nka van 81 nog nooit gezien, maar voelt zich heel betrokken met haar familie daar. Tafity wil zo graag haar grootouders en andere familieleden zien. Maar ze wil ook graag het leven van kinderen in het binnenland van Suriname meemaken: Ze is nu heel “bewust” deze reis al aan het maken. Laatst zei ze nog tegen haar vader: papa, ik wil graag met de kinderen daar lachen, ik wil met ze spelen, ik wil daar ook naar school gaan en ik ga zeker “Banamba”( typisch Saamaka dansstijl) met ze dansen.

 

Mark zal tijdens zijn werkbezoek met het dorpsbestuur van zijn geboortedorp praten en wil zowel het dorpsbestuur als de moeders van de kinderen voor de voorschoolse activiteiten (VSA) mobiliseren om meer betrokken te raken met het project. Dit voorschoolse project biedt mogelijkheid aan 64 kinderen van 4 en 5 jaar die nog niet naar school kunnen om spelenderwijs kennis te maken met onderwijs, gericht op de taalontwikkeling.

Verder zal Mark die ook verpleegkundige is, met de gezondheidswerkers in het dorp van gedachten wisselen over de gezondheidszorg en zal een dag meelopen. Het is ook de bedoeling om de startschot te geven voor de bouwwerkplaats die onze stichting daar wil opzetten.

Op dit moment heeft Teeifuka ervoor gezorgd dat er 6 mensen hun brood verdienen met activiteiten van onze stichting en met het opzetten van de bouwwerkplaats zullen nog zeker 12 mensen betaald werk krijgen. Tafity is zich nu aan het voorbereidingen om samen met de kinderen van de VSA heel veel leuke dingen te doen.

Teeifuka actueel zal u op de hoogte houden van deze reis van Mark Lugard en zijn dochter Tafity.

 

Noot:  

Wij kregen het droevige bericht dat de vader van Mark en Roël Lugard - Papa Asong is overleden op zaterdag 14 april 2007.

Lees het bericht hierover >>>>>

 

Terug naar boven