TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

Vliegtuigongeluk in Suriname treft het dorp Nieuw Aurora zwaar

Bij het vliegtuigongeluk donderdag 03 april jongsleden zijn 3 jonge mannen van het dorp Nieuw Aurora omgekomen. De bewoners van dit dorp konden het niet geloven dat een ongeluk helemaal aan de Marowijne rivier hen zo hard zou treffen.

 

Maar door dat heel veel jonge Marrons uit hun geboorte dorp wegtrekken om hun geluk ergens anders te vinden, was het niet uitgesloten. Veel Marrons van de Saamaka stam werken in Paramaribo in de bouw en worden naar alle delen van Suriname uitgezonden. Momenteel wordt veel gebouwd in de binnenlanden van Suriname. Telecommunicatiemasten, scholen, lerarenverblijven, accommodaties voor toerisme, overheidsgebouwen in het kader van de decentralisatie, enzovoort.

Hiskia Reinhart Lugard – meer bekend als Lenati, Edmond Riedh Jozuazoon – meer bekend als Gobo en Silvio Gregory Amiemba werkten voor aannemersbedrijf Promes in Paramaribo en dit bedrijf was ingehuurd door het telecombedrijf Telesur om masten in de buurt van Benzdorp te gaan plaatsen.

 

Hiskia Reinhard Lugard – Lenati

Lenati is 34 jaar en heeft een hoogzwangere vrouw die eind mei 2008 is uitgeteld. Op zaterdag 12 april heeft ons het bericht bereikt dat de vrouw van Lenati in de nacht van vrijdag op zaterdag is bevallen van een meisje met de prachtige naam is KIANSA. Verder heeft hij 2 andere zonen:: Kianga van 3 jaar en Abiante van 2 jaar. Hij komt uit een ‘handige en actieve familie’. Zijn vader Esli Adipi is aannemer in Nieuw Aurora. Heeft voor heel veel mensen hutten gebouwd. Elsi is beheerder van het vliegveld van Nieuw Aurora in dienst van het Medische zending geweest. Had een winkel en is tot zijn 70e verjaardag voorganger van de EBG-kerk in Nieuw Aurora.

Lenati zat in een koorgroep genaamd Pasinsi (geduld) en naast het zingen speelde hij ook basgitaar.  Hij werkte bij aannemersbedrijf Promes en was allround timmerman.

 

Edmond Riedh Jozuazoon – Gobo

Gobo is heeft de leeftijd van 46 jaar bereikt en heeft 7 kinderen achtergelaten. Een paar jaren terug is zijn vrouw overleden. Gobo was een van de eerste jongelui uit het dorp Nieuw Aurora die in Paramaribo op Karate les heeft gezeten en op het schoolplein in Nieuw Aurora heeft hij andere jongeren trainingen gegeven. Gobo was bakker in Nieuw Aurora en heeft heel veel jongemannen getraind in het bakkersvak.

Hij heeft in zijn leven altijd geknokt om zijn brood te verdienen. In Paramaribo is hij in de bouw gaan werken en heeft al die tijd bij een en dezelfde baas gewerkt. Zijn baas Roy Frank Promes van aannemersbedrijf Promes is samen met hem bij het vliegtuigongeluk omgekomen. Gobo was voorman bij aannemersbedrijf Promes.

 

Silvio Gregory Amiemba

Hij is een zoon van Leslie Jozuazoon – een broer van Gobo. Silvio was 22 jaar en was nog niet getrouwd en had ook geen kinderen. Hij werkte bij aannemersbedrijf Promes en was betonwapening vlechter.

 

Naast deze jonge Marrons uit het boven Suriname gebied is ook Andy Laurens Jonathan uit het dorp Pokigron omgekomen. Hij was een jongeman van 22 jaar.

 

Wij van stichting Teeifuka wensen het Surinaamse volk, maar in het bijzonder de nabestaanden heel veel sterkte toe en leven met ze mee.

                                                                                                                                                                 Hiskia, Reinhard Lugard (Lenati of Trena)

 Achtergrond informatie over de vliegramp

Het ongeluk gebeurde op donderdag 03 april rond 11.00 lokale tijd op het vliegveld Lawa Antino van Benzdorp. Alle 19 inzittenden van het toestel zijn om het leven zijn gekomen. Het neergestorte vliegtuig was een tweemotorige Antonov AN-28 van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines, die geschikt is voor achttien passagiers en twee bemanningsleden. De pilote van het ramptoestel was de echtgenote van de eigenaar van BWA.

Het toestel deed een landingspoging toen het plotseling omhoog schoot, neerstortte en ontplofte in het bos op korte afstand van de landingsbaan. Er waren daarna drie ontploffingen te horen.

 

Blue Wing Airlines (BWA) is gevestigd op de luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo. Het bedrijf bestaat sinds 2002 en heeft een vloot van tien kleinere passagiers- en vrachtvliegtuigen, die vooral uit de voeten kunnen op kleinere vliegvelden met relatief korte landingsbanen.

De maatschappij verzorgt zowel lijndiensten als chartervluchten in en buiten Suriname, zoals naar het buurland Guyana. BWA werkt in Suriname veel voor bedrijven, hulporganisaties en voor de Surinaamse overheid. De luchtvaartmaatschappij stond op een zwarte lijst van de Europese Unie, maar BWA werd daar in november 2007 weer van afgehaald. Het ongeluk met de Antonov roept herinneringen op aan de grootste vliegramp in de Surinaamse geschiedenis, met ruim 170 doden. Op 7 juni 1989 stortte een DC-8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij neer nabij het internationale vliegveld Zanderij bij Paramaribo. Onder de slachtoffers bevonden zich veel in Nederland wonende Surinamers, onder wie leden van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname wedstrijden zou spelen.

 

Suriname diende vrijdag 5 april jongleden een officieel hulpverzoek bij Nederland in. Het gaat om hulp bij de identificatie van de slachtoffers en hulp bij het onderzoek naar de oorzaken.

De situatie waarin de verkoolde lijken verkeren, was voor de regering aanleiding om deskundigen te laten halen voor het forensisch onderzoek.

 

Volgens de Surinaamse president Ronald Venetiaan, vraagt de situatie op de vliegveldjes in het binnenland om maatregelen. Het ongeval geeft aan ,,dat er meer gedaan moet worden om de veiligheid in het binnenland te garanderen''. Hij noemde het vliegveld van Benzdorp bijzonder druk. Dagelijks landt er een aantal chartervluchten. Het gebied kent een bloeiende goudindustrie. ,,De grote drukte is een factor geweest'', meent Venetiaan.

Ten tijde van de crash zouden vier vliegtuigen op de landingsbaan bij Benzdorp hebben gestaan. Volgens een piloot hebben de binnenlandse luchthavens ,,niet de beste vliegvelden''. Desondanks worden er dagelijks tientallen vluchten op gemaakt.

 

De vermoedelijke passagierslijst van de verongelukten van de vliegramp is pas woensdag 9 april vrijgegeven door de procureur-generaal. Het betreft Surinamers, Fransen en één Nederlander. Door de procureur-generaal is een commissie geïnstalleerd die zich zal buigen over de oorzaak van de ramp. Verder duurt het identificatieonderzoek, dat wordt uitgevoerd door Surinaamse politiefunctionarissen in samenwerking met een forensisch team uit Nederland, voort. Na het onderzoek zullen de lichamen aan de families afgestaan worden. De regering heeft voor donderdag 10 april 2008 een nationale rouwdag ingesteld. Onder meer wordt bij overheidsgebouwen, banken en andere instellingen de vlag halfstok gehangen. Ook wordt één minuut stilte in acht genomen in het verkeer en op de radio.

 

Op de lijst komen de volgende namen voor:

1. Upuhe, Anais, 4 jaar, geboren op 3 februari 2004 te Frans Guyana

2. Kowe, Ipely Temi, 7 jaar, geboren op 4 januari 2001 te Frans Guyana

3. Upuhe, Maluwapin, 20 jaar, geboren op 28 augustus 1987 te Frans-Guyana

4. Dandie, Regilio Raoul, 21 jaar, geboren op 2 oktober 1986 te Paramaribo

5. Amiemba, Servio Gregory, 22 jaar, geboren op 12 december 1985 te Brokopondo

6. Jonathan, Andy Laurens, 22 jaar, geboren op 1 mei 1985 te Sipaliwini

7. Lackin Robert (copiloot), 23 jaar, geboren op 13 augustus 1984 te Paramaribo

8. Pinas, Dwight 23 jaar, geboren op 20 februari 1985 te Paramaribo

9. Stjeward, Derrick Rachman, 29 jaar, geboren op 15 augustus 1978 te Paramaribo

10. Upuhe, Makalu, 31 jaar, geboren op 23 juni 1976 te Frans Guyana

11. Lugard, Hiskia, Reinhard,  34 jaar, geboren op 25 mei 1973 te Brokopondo

12. Ling, Rayman, Adolf, 34 jaar, geboren op 14 juni 1973 te Paramaribo

13. Verkuijl, Soeriani (piloot) 35 jaar, geboren op 25 april 1972 te Paramaribo

14. Bajnath, Amar 36 jaar, geboren op 9 september 1971 te Paramaribo

15. Amepun, Kadianadi 38 jaar, geboren op 4 februari 1970 te Marowijne

16. Promes, Roy, Frank 44 jaar, geboren op 7 november 1963 te Suriname

17. Jozuazoon, Elmond, Riedh 46 jaar, geboren op 14 juli 1961 te Brokopondo

18. Jacott, Raymond, Harold 51 jaar, geboren op 1 juli 1956 te Paramaribo

19. Kisai-Kisai, 68 jaar, geboren in 1940

 

Terug naar boven


Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK, T: 0341423127, M: 0651111299; E: stichting@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461; Opgericht : 09-12-2003

© Copyright Rufus, Roël Lugard