TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

Teeifuka viert op 09 december 2007 haar vierjarig bestaan en heeft een nieuw bestuur gekozen

 

Op zondag 09 december 2007 j.l. vierde onze stichting haar vierjarig bestaan en op deze dag is ook een nieuw stichtingsbestuur in functie getreden. Het bestuur is van 4 leden naar 8 gegroeid.

 

Het ontstaan van stichting Teeifuka

In 2003 had Mark Lugard een bezoek aan Suriname gebracht. Dit naar aanleiding van de ziekte van zijn moeder. Zijn moeder - Nka Miimai - was namelijk verlamd geraakt in het binnenland van Suriname en zes maanden na haar beroerte kon de medische zending die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in het binnenland nog geen transport regelen om haar naar Paramaribo over te brengen voor behandeling. In het dorp Nieuw Aurora aangekomen, bleek dat er heel veel kinderen waren die niet eens een hangmat hadden om in te slapen. Heel veel kinderen sliepen en slapen nog steeds op de grond. Terug in Nederland heeft hij zijn broertje Roel Lugard – nu voorzitter van stichting Teeifuka – voorgesteld om een “AMAKA PROJECT” voor de kinderen in het binnenland op te starten. Amaka – in het Nederlands hangmat - staat in de Saamaka taal voor veiligheid en zekerheid (in alle rust kunnen slapen).

 

Doordat de kinderen in het binnenland door het gebrek aan hangmatten onvoldoende kunnen slapen en uitrusten, heeft dit ook een negatief effect op de schoolprestaties. Mark en Roël hebben toen besloten om samen met anderen een stichting op te richten om op 3 (drie ) belangrijke terreinen te opereren:

  1. Armoede bestrijding;

  2. Stimulering en ondersteuning van onderwijs en

  3. Creëren van werkgelegenheid en stimuleren van economische activiteiten.

 

De activiteiten van Teeifuka moeten uiteindelijk een betere toekomst voor kinderen in het binnenland in het vooruitzicht brengen. Kinderen in het binnenland hebben nog steeds onvoldoende te eten; het onderwijs is ver onder de maat, ze hebben geen hangmatten en lakens, moeten nog ‘s nacht op de koude harde grond liggen en de ouders hebben geen werk om hun maatschappelijke positie te verbeteren.

 

Het werk van Teeifuka is niet alleen het ontplooien van ontwikkelingsactiviteiten in het binnenland van Suriname, maar heeft voor de initiatiefnemers een diepere betekenis, namelijk: “GINADEH en KOLOKU”(ZEGEN EN GELUK) proberen te delen met anderen, die dat kunnen gebruiken. Als wij zien waar wij vandaan komen en wat wij nu in het leven bereikt hebben, dan kunnen wij niets anders doen dan dit ook alle kinderen in het binnenland toe wensen.

 

Onze stichting wordt financieel ondersteund door Woningbouwcoöperatie CWS-Harderwijk, het Zeister Zendingsgenootschap uit Zeist (ZZg) en het Skanfonds uit Hilversum. CWS houdt zich bezig met ons woningbouwprogramma, ZZg met de Voorschoolse activiteiten en Skanfonds met onze bouwmaterialenwerkplaats. Daarnaast helpen andere belangrijke partners bij onze jaarlijkse hulpgoederenactie en andere initiatieven. Wij noemen de vereniging van Christelijke scholen in Harderwijk (VCO-Harderwijk), de Harderwijkse basisscholen; Het Baken, Het Startblok, De Doninicus Savio, Welzijn op Maat Harderwijk, Klaassen Textiel Harderwijk, enzovoort.

 

Stichting Teeifuka doet vanaf 2003 goed werk in het Surinaamse binnenland en het gaat zo goed dat wij meer en meer met belangrijke partners in contact komen. Stichting Teeifuka is opgericht door Mark Lugard, Roël Lugard en Trude Jozuazoon, dus er bestaat verwantschap tussen de initiatiefnemers en dat kan soms scepsis en argwaan bij partners veroorzaken. Dit was ook rede voor ons om aan verbreding te gaan werken. want het gaat bij ons niet om een zaak van verwanten. Wij presenteren daarom met trots het nieuwe bestuur van onze stichting.

 

NIEUW BESTUUR VAN TEEIFUKA PER 09 DECEMBER 2007

 

Mevrouw Anna Jozuazoon (verpleegkundige in het Sint Jansdal ziekenhuis in Harderwijk, woont in Harderwijk, geboren in het district Para (Suriname) op 18 augustus 1971

Per 09 december 2003 benoemd als secretaris en op 09 september 2007 voor de tweede termijn als secretaris benoemd

 

 

 

 

 

Mevrouw (Gieni) Regina Johanna Schuiteman, woont in Harderwijk

Geboren op 04 september 1958 in Harderwijk.

Op 01 februari 2005 benoemd als vicevoorzitter en op 09 december 2007 voor de tweede termijn als vicevoorzitter benoemd

 

De heer (Joe) Joseph Morgan

Werkzaam als Ambtenaar bij gemeente Harderwijk,

Geboren op 29 mei 1952 op Aruba

Op 09 december 2007 benoemd als 2e penningmeester

 

 

 

 

 

 

 

Mevrouw Gerda De Vries

Geboren op 07 juni 1949 in Harderwijk, woont in Harderwijk

Op 09 december 2007 benoemd als bestuurslid belast met fondswerving

 

 

De heer Mark Symee Lugard

Werkzaam als intensive care verpleegkundige

Geboren in het district Brokopondo (Suriname) op 25 november 1960,

Woont in Almere

Op 09 december 2003 benoemd als penningmeester en op 09 december 2007 voor de tweede termijn als penningmeester benoemd

 

 

Mevrouw Sandra Oosterwolde

Geboren op 04 november 1964 in het district Nickerie

Werkzaam in Lelystad en woont in Harderwijk

Op 09 december 2007 benoemd als 2e secretaris

 

  

Mevrouw Flora Zaal

Geboren op 05 april 1959 in Rotterdam en woont in Harderwijk

Medewerkster bij een auto exportbedrijf in Utrecht;  

Op 09 december 2007 benoemd als bestuurslid belast met draagvlakverbreding

 

 

de heer Rufus Roël Lugard

Ambtenaar in Harderwijk; woont in Harderwijk; geboren in het district Brokopondo (Suriname) op 26 september 1965

Op per 09 december 2003 benoemd als voorzitter en op 09 december 2007 voor een tweede termijn als voorzitter benoemd;

 

 

Terug naar boven


Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK, T: 0341423127, M: 0651111299; E: stichting@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461; Opgericht : 09-12-2003

© Copyright Rufus, Roël Lugard