TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

Harderwijkse VWO-scholieren gaan voor ontwikkelingswerk naar Suriname

Karin (15) en Robert (13) Schuiteman zijn samen met een aantal mensen van de Harderwijkse stichting Teeifuka van 13 tot 27 maart 2008 naar Suriname vertrokken om daar ontwikkelingswerk te doen. In het dorp Nieuw Aurora in het verre binnenland van Suriname gaan ze vooral activiteiten samen met de jongeren in het dorp organiseren. Ze denken dat de afgelopen jaren de activiteiten van stichting Teeifuka meer gericht waren op de volwassenen en daarom willen ze er zo graag naartoe. Karin en Robert zullen voor hun leeftijdsgenoten in groep 7 en 8 van de basisschool huiswerkbegeleiding organiseren. De kinderen in het binnenland van Suriname gaan heel laat (pas met hun 6/7de jaar) naar school vanwege gebrekkige onderwijsmogelijkheden. Kinderen van 14 en 15 jaar zitten daar nog in groep 7/8 terwijl wij hier in Nederland met ons 11/12de jaar al op de middelbare school zitten, vertelde Karin. Robert zit nu in de 2de en Karin in de 4de klas van het Christelijke College Nassau Veluwe en ze vinden het bijzonder dat hun leeftijdsgenoten daar nog in groep 7 en 8 zitten. Ze willen vooral leuke dingen met de kinderen doen omdat de kinderen niet altijd de mogelijkheid hebben om leuke dingen te doen. Ze hebben daarom een leuk programma in elkaar gezet. Naast huiswerkbegeleiding gaan ze een tienerdisco organiseren. Ze gaan met hun leeftijdsgenoten een rivier zwemfestijn organiseren. Verder staat een creatieve middag op het programma met sport, spel maar ook een tienertalk over wat de kinderen daar bezighouden, wat ze belangrijk vinden en wat hun dromen zijn. Ze willen ook op de basisschool meedraaien en verder zullen ze helpen bij het voorschoolse project van stichting Teeifuka waarbij kinderen van 3 tot 5 jaar spelenderwijs worden voorbereid op de “echte”school. Karin en Robert vinden het geweldig om iets voor andere kinderen in andere landen te kunnen betekenen en ze hopen dat veel meer kinderen in Nederland de mogelijkheid kunnen krijgen om aan dit soort uitwisselingsprogramma’s deel te nemen.

Ze hebben er heel veel zin in en ze gaan naar de zon met 32 graden, waar ze in hangmatten kunnen slapen en waar ze geen auto’s op hun weg zullen tegenkomen. Maar ook waar niet altijd stroom is, dus ook geen computers of televisie.

Robert: ik wou al vanaf het eerste jaar met mijn moeder meegaan en nu kan dat eindelijk. Ik denk dat ik heel veel van de kinderen daar kan leren, ik kan ervaren hoe kinderen met weinig luxe toch gelukkig kunnen zijn.

 

Gieni Schuiteman – de moeder van Karin en Robert - is bestuurslid van stichting Teeifuka vanaf de oprichting in 2003. Gieni is de grote motor achter de jaarlijkse hulpgoederenactie van deze stichting, waarbij hulpgoederen in Nederland worden verzameld en in het binnenland van Suriname worden gedistribueerd. Vanaf het begin al waren Karin en Robert geïnteresseerd in het werk dat hun moeder in Suriname deed. Ze durfden toen nog niet mee te gaan, omdat ze heel veel enge verhalen hoorden van beestjes die in je bed of hangmat konden komen. Uiteindelijk dachten ze dat, omdat hun moeder al 4 keer naar toe is gegaan en haar niks was overkomen, dat het best mee zou vallen.

 

Karin en Robert Schuiteman voelen zich betrokken bij het werk van de stichting, omdat de stichting goed werk in het binnenland van Suriname doet. Ze hopen dat meer mensen en bedrijven hier in Harderwijk deze stichting willen en kunnen ondersteunen.

 

 

Terug naar boven


Bazuinpad 7, 3845 DX HARDERWIJK, T: 0341423127, M: 0651111299; E: stichting@teeifuka.nl; Giro: 9697935; KVK: 08120461; Opgericht : 09-12-2003

© Copyright Rufus, Roël Lugard