Contact:

    Bazuinpad 7,

    3845 DX HARDERWIJK

    T: 0341423127

    M: 0651111299

    E: stichting@teeifuka.nl

    Giro: 9697935

    KVK: 08120461

    Opgericht: 09-12-2003


   Online Donatie


    Actualiteiten

    Organisatie

    Projecten

    Stichtingsplan 2010

    De Marrons

    De Indianen

    Het Binnenland

    Suriname algemeen

    Nieuwsberichten

    Columns en Analyses

    Fotocollages

    Video beelden

    Audio berichten

    Promotie

    Bestuur van Teeifuka

    Teeifuka Algemeen

55     Surinaams eten

    Toerisme en Reizen

    De jaren tachtig

    Projectverslagen

    Stichtingsdocumenten

    Teeifuka in de Media

    Kaart van Suriname


    SPREUKEN

    GASTENBOEK

    TEEIFUKALINKS

Organisatie  Marrons  Indianen  Stichtingsplan  Actueel  Nieuws  Promotie  Columns  Fotocollages  Audio  Video  Gastenboek  Contact

TEEIFUKA IS NOODKREET

Site over de Marrons uit het binnenland van Suriname  en ontwikkelingsprojecten van Stichting Teeifuka in het boven Suriname gebied


Startpagina

De overstroming in het Surinaamse binnenland heeft 3 doden geëist

Vanavond hebben we vernomen dat de grote overstromingen van de rivieren in het binnenland van Suriname nu 3 doden - allemaal kinderen- hebben geëist. Het water blijkt nu verder te stijgen en van de 60.000 mensen die in de getroffen gebieden wonen, moeten ruim 20.000 geëvacueerd worden.

Zware overstromingen teisteren grote gebieden aan de Boven-Suriname, Tapanahony, Lawa en de Boven-Marowijne. Het Boven-Surinamegebied is er het ernstigst aan toe. Een aantal airstrips in deze gebieden is nu onbruikbaar.
Aanhoudende slagregens hebben de rivieren buiten hun oevers doen treden en op bepaalde plaatsen staat het water volgens ooggetuigen wel twee meter hoog in bepaalde dorpen. Plaatsen als Asidonhopo, de residentie van de granman der Saramaccaners, zijn zwaar getroffen, terwijl de toeristenoorden Awaradam, Kumalu en Isadou blank staan. “In feite moest je bijna rennen voor het water”, zegt een politieman die zaterdag uit het gebied is teruggekeerd.
De bewoners zijn zodanig verrast door de noodsituatie dat niet alle voedselvoorraden in veiligheid gebracht  konden worden. Slechts het vege lijf hebben ze kunnen redden door hoger gelegen gebieden in de omringende bossen op te zoeken. De meeste slachtoffers vonden onderdak bij familie en dorpsgenoten die op hoger gelegen delen van de dorpen wonen. Veel slachtoffers hebben huis en haard verloren, omdat woningen, veelal traditionele hutten, van hun fundament zijn gerukt. Vooral elektrische apparatuur en machines zoals kettingzagen die niet tijdig konden worden verplaatst, zijn nu onbruikbaar geworden.
Vanuit de lucht kon worden geconstateerd dat niet alle dorpen volledig onder water zijn gelopen, maar slechts de lagere delen. Volgens bejaarden in het getroffen gebieden heeft een dergelijke situatie zich nog nimmer voorgedaan ondanks extreme neerslag in het verleden.Plaatsen als Pokigron, Nyun Aurora, Botopasi en Semoisi kampen nu met ernstige wateroverlast. “Van de Tapawatravallen is niets meer te zien, zo hoog staat het water”, vertelt dWT- fotograaf Hijn Bijnen.
De ironie wil, dat begin vorig jaar hetzelfde gebied aan de Boven-Suriname nog kampte met extreme droogte en er voedselschaarste dreigde, toen rivieren en kreken droog kwamen te liggen, en transport van voedselvoorraden zeer moeizaam plaatsvond. Gisteren heeft het leger verkenningsvluchten uitgevoerd in het rampgebied en nam ook minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling poolshoogte met rampendeskundigen. Zondag voerde de regering spoedoverleg en is in beraad hoe de crisis aan te pakken. Inmiddels zijn instellingen zoals het Rode Kruis en de Medische Zending betrokken bij de hulpverlening aan slachtoffers.

Achtergrond informatie:
Mijn naam is Roël Lugard, geboren in het dorp Nieuw Aurora in het binnenland van Suriname. Ik woon vanaf 1995 in Harderwijk en werkzaam als inspecteur Bouw- en woningtoezicht. Wij zijn met stichting Teeifuka vanaf 2003 met ontwikkelingsprojecten in het boven Suriname gebied bezig. Mijn geboorte dorp Nieuw Aurora is nu ook onderwater. Vanaf de rivier staat het water op een afstand van ruim 100 m in het dorp. Veel hutten zijn weggespoeld en de mensen zijn met achterlating van het weinige dat ze hadden naar hogere gebieden getrokken. De kostgronden waarop de mensen hun gewassen verbouwden zijn ook weggespoeld door het water. Daarom is het nodig om zo snel mogelijk voedselhulp naar de mensen toe te brengen. Mijn ouders (moeder 81 en vader 91) wonen nog in het dorp en zijn niet goed ter been. Contact met het gebied is zeer slecht. Er is geen telefoonverbinding, dus komt de informatie druppelsgewijs binnen. Morgen hoop ik meer informatie te krijgen van een familielid die gisteren naar het gebied is gegaan, om vandaag naar Paramaribo terug te keren.

Terug naar boven